Będziecie
pracować w 5-osobowych zespołach dochodzeniowych:
I.Konserwanty
II.Barwniki
III.Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
IV.Emulgatory, zagęszczacze i stabilizatory
V.Wzmacniacze smaku i zapachu, antybiotyki, substancje ulepszające i słodzące
I.Konserwanty
II.Barwniki
III.Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
IV.Emulgatory, zagęszczacze i stabilizatory
V.Wzmacniacze smaku i zapachu, antybiotyki, substancje ulepszające i słodzące
Każdy zespół wybiera 5 produktów spożywczych i wyszukuje w nich” tajemnicze E” zgodne z nazwą grupy.
Następnym krokiem dla każdego zespołu będzie odszukanie wszystkich dostępnych informacji o dodatkach do żywności, które zostały zidentyfikowane w wybranych produktach. Należy ustalić ich nazwę, zastosowanie, pochodzenie oraz wpływ na zdrowie człowieka.
Ostatnim krokiem będzie przygotowanie krótkiej prezentacji multimedialnej.
Czas na realizację zadania – 2 tygodnie.